HUR SÄGER MAN NEJ?

| BABYFEVER
För några veckor sedan så var jag med om några väldigt obehagliga händelser. Jag var på Gränby Centrum ensam med Leah och kollade lite i affärer. Under tiden vi är där så råkar vi ut för 3 olika händelser som jag tyckte var lite jobbiga och obehagliga. Efter dessa händelser så blev jag lite ärrad och ännu mer orolig som förälder. Men min största fråga är, hur säger man nej till främmande människor som vill röra ens barn och gör det utan att ens fråga? 
 
 
Första händelsen var när jag och Leah gick inne i en affär och jag kollade på lite dekorationer till dopet Jag strosade runt med barnvagnen och en lugn Leah. Vi gjorde vårt och brydde oss inte så mycket om omvärlden. Sedan efter en liten stund så står jag och kollar lite på några dekorationer och en äldre dam kom fram till mig och började prata om Leah. Jag har verkligen inget emot att folk kommer fram och säger att hon är söt eller frågar hur gammal hon är. Oavsett hur de ser ut, ålder eller vad det är för kön.
 
Men när det kommer fram en äldre kvinna som är lite halft berusad och väldigt ofräsch med rullator och börjar prata med mig om Leah bryr jag mig först inte så mycket. Jag lägger enbart märke till hur hon ser ut och fortsätter samtalet med ett litet "fejk leende", korta svar och hoppas att hon ska avsluta samtalet snabbt så jag får fortsätta med det jag höll på med. Men när hon tar sina fingrar som jag inte har en aning om vart dem har vart och klappar/rör Leah i ansiktet?! NEJ!! Jag blev så chokad och visste inte vad jag skulle göra. Jag bara stod där, kollade konstigt på damen och fortsatte konversationen. Jag ser att damen är påväg med händerna ner i vagnen igen för att röra Leah men då böjer jag mig ner till Leah i vagnen och håller på lite med hennes mössa så hon inte ska få in händerna i vagnen. Damen går sedan iväg och jag torkar snabbt av Leah's kind. Jag var så i chock. MAN RÖR INTE NÅGON ANNANS BARN UTAN ATT FRÅGA!! Nej jag var så arg efteråt och kände mig som sämsta mamma som inte sa till att så gör man inte.
 
Andra händelsen vi var med om var när jag skulle amma Leah på amningsavdelningen och hon skriker förfullt. Leah hade lite kolik, hungrig, trött och hon var otröstlig. Jag gjorde allt jag kunde för att få henne lugn men inget funkade. Jag står där helt sliten med en klänning som inte är knäppt pga försökt att amma henne men hon ville vara uppe i famnen och gungas lite. Ja då kommer det fram en äldre dam med en funktionsnedsättning och börjar prata med mig och börjar fråga saker om Leah. Jag har som sagt inga problem med att folk kommer och prata om Leah som sagt men när jag står där helt förstörd med en skrikande unge i famnen som vägrar bli lugn får jag lite panik. Jag förstår ju att denna damen kanske itne förstod mina pikar när jag sa att jag skulle amma henne, lägga henne till sängs osv men detta var verkligen en jobbig händelse för mig. Sedan att hon säger "jag hörde hur hon skrek innan jag gick på toa och sedan efteråt, så jag ville gå och säga att hon skulle vara tyst" fick mig att bli lite irriterad. Detta är ett spädbarn vi pratar om, inte en 3 åring... 
 
Tredje händelsen som vi var med om var när jag gick med en sovande Leah i vagnen medan ett äldre par stannar mig och frågar om vägen till garaget. Jag pratar självklart med dem och vägleder dem. Men när vi sedan är klara med vårt samtal och de ska bege sig så sträcker sig den äldre mannen ner i vagnen och skakar om Leah som sover. Hon vaknar såklart och blir störd i sin sömn. Åter igen så blev jag i en stor chock över att en främmande människa sträcker ner sin arm i min barnvagn och rör mitt barn?! Man gör bara inte så!! 
 
 
Så min fråga är, hur säger man nej? Hur säger man till som en förälder när det inte är okej för andra folk att antingen röra ens barn, hålla ens barn, störra en när barnet är ledsen osv. Jag känner mig som sämsta mamman att jag inte sa till någon utav dessa tre gånger. Jag blir fortfarande i chock när detta händer och har svårt att få mod att säga nej. Detta är verkligen något jag måste träna på. Men det är också något som jag tycker att man som förälder inte ska vara med om. Det är samma som när främmande folk går fram till gravida kvinnor och rör dens mage. Nej säger jag!! Kom ihåg mig?