REALISTISKA SPARTIPS

| TIPS
 
Ofta när influencers och bloggare ger spartips så är det väldigt långt ifrån min och många andras verklighet då jag inte går och köper latte varje dag eller har råd att äta lunch ute. Vi lever hyfsat sparsamt men unnar oss såklart med att äta ute när vi ska ha fredagsmys eller bara är för trötta för att laga mat. Därav har vi inte lika mycket att "ta på" men det finns ändå några saker vi har tagit tag i på sistone för att spara lite mer. Just nu försöker vi faktiskt bygga upp en lite större husbuffert då vi vill ha lite att röra oss kring om vi vill äta ute, när vi flyttar eller vill göra något annat skoj. Här har jag samlat ihop några små spartips som kanske inte ger jättemycket på kort sikt men som gör skillnad på ett år och ni får gärna fylla på listan i kommentarerna! 
 
BLI MEDLEM I MATBUTIKER & HÅLL KOLL PÅ ERBJUDANDEN
Detta är något jag älskar och håller stark i. Förr så handlade vi alltid mat för dagen och köpte inte så mycket för hela veckan. Detta blir självklart dyrt och långtråkigt i långa loppet. Så vi blev medlemmar i både Ica och Willys vilket har gjort att kvittot har blivit både längre och billigare. Det finns verkligen så många fördelar med att bli medlem i en matbutik och det bästa är att man får varje vecka ett nyhetsbrev där man kan se vilka varor som är nedsatta just den veckan. Därefter kan man planera veckans mat samt köpa på sig lite som man sedan kan frysa in. 
 
PLANERA MATSEDEL/MATKASSE
För att spara ännu mer pengar kan man planera sin mat och jag brukar alltid planera 1 vecka i taget. Vi kollar alltid vad vi först har i kyl & frys och sedan börjar vi planera. Vi köper sedan in det som saknas och kanske lite "refill" så som basvaror. Sedan har vi även kört på matkasse vilket vi älskade! Det finns såklart flera olika matkassar men vi körde på Icas och var jätte nöjda! Här kan man välja fritt hur stor påse man vill ha, 2pers, 4 pers osv. Sedan om den ska vara laktosfri, vegetariskt, familjekasse eller enkla veckan. Man får hem rätt antal varor, recept och man får alltid testa något nytt. Vi har nu slutat med detta då Ica hade sommaruppehåll. Men vi lagar fortfarande vissa maträtter från matkassen som har blivit våra favoriter! 
 
ANVÄND ALL MAT
Detta hör ihop med förra punkten men jag kan inte poängtera detta nog. Jag använder allt och ser jag att något är på väg att bli dåligt slänger jag i det i en gryta eller sås. Här om veckan hade jag i ett paket bönor som jag slängde i, i korvstroganoffen och oj vad det höjde smakerna. Så bra tips för både ekonomi och miljö!
 
LOPPISGRUPPER
Något som jag älskar är att shoppa och det tror jag alla vet om. Men något som jag tycker väldigt mycket om är att gå igenom loppisgrupper på Facebook, man hittar verkligen allt! Vi hittade tillexempel Leahs barnvagn som innehöll liggdel, sittdel, bilskydd, åkpåse, regnskydd, mygnät och skötväska för enbart 2500:-, liksom vilket kap?!? Detta hade lätt gått runt över 15k igentligen men vi hade turen att hitta en väldigt fin och hel vagn för en liten slant. Detta är både bra för ekonomin och plånboken! 
 
GÅ IGENOM SMÅUTGIFTERNA
Detta har vi precis börjat med så jag är ingen expert men jag tror man kan spara mycket på att gå igenom försäkringar, streamingtjänster, prenumerationer, abonnemang och så vidare. Vi har t.ex. två streamingtjänster så vi håller på att kolla på det, visserligen bara 99:-/månaden men ändå onödigt att lägga 1200:-/år på ingenting man har dubbelt av.
 
DRA NER PÅ LÄSK/NIKOTIN/ALKOHOL
Detta är såklart inte för alla men i vår familj är det här pengatjuven nr 1. Vi har räknat ut att om jag slutar med läsk så sparar vi över några tusenlappar per år. Så hemskt att bara kasta bort pengar på "gift" som vi faktiskt mår bättre av utan. Även alkohol, cigaretter, onödigt mycket skräpmat är också sånt man kan dra in på eftersom det tar väldigt mycket pengar. Sedan förstår jag om man inte vill eller kan men om man ger sig tusan på att spara och tänka mer ekonomiskt är det värt ett försök!